31
Sau
10

tirpi kava irgi gėrimas

Geriausi atradimai padaromi atsitiktinai arba perteklio atveju – taip atsitiko su tirpia kava.

Maždaug 3-jame dešimtmetyje, Brazilija užaugindavo per daug kavos pupelių, dėl to įvairiais būdais jas naikino, tam kad nesumažėtų jos vertė rinkoje – darė iš jų trąšas, šėrė gyvuliams, skandino. Pagaliau, kažkam atėjus į protą, jie paskambino Nestle. Ji tuo metu garsėjo pasaulyje, kaip įmonė, kuri viską kondensuoja ir  verčia milteliais – mėsą į buljoną, pieną į pieno miltelius, etc. Taigi Nestle fabrikas sudarė komandą, kuri turėjo kavą padaryti ilgaamže.

Tai komandai du metus nesisekė, ji buvo “iškomplektuota“ 1934-iais, tačiau vienas entuziastas, Max Morgenthaler toliau eksperimentavo savo namuose. Bėda buvo tame, kad norint kavą padaryti tirpia, iš jos reikia išvirti sirupą, kurį išdžiovinus gaunama tirpi kava. Gamybos procese buvo prarandamas visas kavos aromatas.
Tyrėjas pridėjo angliavandenių, rišančių aromatą ir, vualia!

1938-iais tirpi kava pasirodė prekyboje ir reklamoje. Orientuota į vyrus, sportininkus ir studentus, bei namų šeimininkes, netikėtai sulaukusias svečių.

Kava Europoje ir Rytuose išplito kai buvo pridedama į JAV armijos kareivių (G.I.) maisto davinius karo metu. USA Army Nestle įteikė medalį, kuriame dėkoja prisidėjus prie jų gerbūvio karo metu.

Tirpi kava nėra tik pigesnis ir beskonis plagiatas. Tai kofeino turintis gėrimas, su tokiu pat kavos aromatu ir visom puikiom kavos savybėm.

Reklama

7 Responses to “tirpi kava irgi gėrimas”


  1. sausio 31, 2010 22:38

    Tai taip iseitu be reikalo ja nuvertina kavos megejai?:)
    Pats as negeriu kavos… na tik kartais ta 3in1 :)

    • 2 nassa
      sausio 31, 2010 22:47

      na kaip, dabar jau nebe reikalo. Pasibaigus patento laikui,kai šią kavą gaminti pradėjo šimtai įmonių, tirpiai kavai naudojamos ne pačios aukščiausios kokybės pupelės. tačiau yra ir geros :)

  2. 3 A.Z.
    vasario 1, 2010 13:38

    Tirpioj kavoj tik 15-20% kavos pupelių žaliavos, bent jau radau tokius skaičius, visa kita nežinia kas. :)

    • 4 nassa
      vasario 1, 2010 13:55

      na primapradėj jos buvo tikrai daugiau, nes tikslas buvo visai kitas. Šiuolaikinėje tirpioje kavoje – tikiu, kad yra mažiau, o likusi dalis tai angliavandeniai, stabilizatoriai ir visi kiti skonio išlaikytojai :)

  3. vasario 1, 2010 21:01

    gal tada ir buvo pigesnė, bet dabar tirpi kava žymiai brangesnė už įprastą :(

  4. 6 Jomajo
    balandžio 29, 2010 23:20

    Kai MF studentė pradeda kurti pagiriamuosius straipsnius kavai (su jos puikiom savybėm), iškart kyla mintis kad juk sirgti tai teks gyvenime… O kaip tai baigsis pas tokio aukšto išsilavinimo gydytojus besikreipiant…Nugydys, jei bogu

    • 7 nassa
      balandžio 30, 2010 21:10

      čia neturėjo būti panegirika, o informacinio pobūdžio :) bet jei jau bijot šito, tai ir dabar nepatariu eiti į gydymo įstaigas


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s


%d bloggers like this: